SUBSIDIEREGELING VOOR WONINGISOLATIE
Hoe werkt de ISDE subsidie?
Er zijn diverse subsidies beschikbaar om woningisolatie betaalbaar te maken. Op deze pagina vind je informatie over de beschikbare subsidies, hoe ze werken en hoe je deze kunt aanvragen. Wij begeleiden je stap voor stap door het proces, zodat je maximaal profiteert van de financiële voordelen en je woning energiezuiniger maakt.
Komt Jij in aanmerking voor subsidie?
Doe de subsidiecheck voor woningisolatie! Ontdek welke subsidies beschikbaar zijn en hoeveel je kunt besparen. Het is eenvoudig en snel. Neem nu de eerste stap naar een energiezuiniger en duurzamer huis. Controleer jouw subsidie mogelijkheden vandaag nog
Subsidieregeling per 1 januari 2023 voor particulieren/woningeigenaren
Door je woning te isoleren profiteert je van een lagere energierekening én draagt je je steentje bij aan een duurzamer milieu door de besparing van kostbare energie. Om woningisolatie aantrekkelijker te maken, biedt de overheid onder bepaalde voorwaarden een subsidieregeling aan. Als woningeigenaar kun je in sommige gevallen gebruik maken van de Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing voor woningeigenaren (ISDE).
Vanaf 1 januari 2023 is het als eigenaar-bewoner ook mogelijk om een subsidieaanvraag in te dienen voor één maatregel. Dit geldt ook als je na 2 april 2022 één isolatiemaatregel gerealiseerd hebt. De subsidiebedragen bij één maatregel vind je in onderstaande tabel.
Combineert je een isolatiemaatregel met een tweede isolatiemaatregel of een investering in een warmtepomp, zonneboiler of warmtenetaansluiting dan krijgt je tot ca. 30% van de totale kosten als subsidie terug. De subsidiebedragen bij minimaal 2 maatregelen vind je in onderstaande tabel. Het loont nu dus al de moeite om te checken wat je nog kunt doen en of je kiest voor één of meerdere verbeteringen aan je huis.
Hoe komt je in aanmerking voor de subsidieregeling?
Om te kunnen profiteren van de subsidieregeling, moet je 1 of meer energiebesparende/isolerende maatregelen treffen. Hieronder vallen: aansluiting op een warmtenet, zonneboiler, warmtepomp en isolatiemaatregelen zoals dubbel/triple glas, gevelisolatie, spouwmuurisolatie, vloerisolatie, bodemisolatie en dakisolatie.
De subsidiepot loopt door tot 2030. Wel moet je binnen 24 maanden (was 12) na het treffen van de eerste maatregel de subsidie aangevraagd hebben.
Hoe hoog is de subsidie?
In onderstaande tabel kun je zien hoeveel subsidie je kunt krijgen en aan welke voorwaarden je moet voldoen. Als je voor meer dan één maatregel kiest, wordt je subsidie verdubbeld. Let op: je kunt in je subsidieaanvraag alleen kiezen tussen dakisolatie of zolder/vlieringisolatie en tussen vloerisolatie of bodemisolatie; voor beide paren krijg je maar voor één maatregel subsidie. Nieuwe isolerende deuren en panelen zijn alleen mogelijk samen met HR++ glas of Triple glas.
Nieuw! Biobased dakisolatie
Profiteer van extra subsidie
Sinds kort is er ook Biobased dakisolatie beschikbaar bij GW Isolatie. In 2024 is er een extra subsidie van €5 per m² beschikbaar voor het gebruik van biobased isolatiemateriaal voor dakisolatie. Dit initiatief stimuleert het gebruik van milieuvriendelijke materialen, gemaakt van hernieuwbare grondstoffen. Neem gerust contact met ons op voor meer informatie.
Subsidiebedragen en minimale m² voorwaarden
Hoe vraag je een subsidie aan?
Via de website van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland kunt u een subsidieaanvraag indienen. Daar vindt u ook meer informatie over de energiebesparende maatregelen, de voorwaarden en het aanvraagproces van de ISDE.
Wat heb je nodig?
- een volledige factuur conform ISDE-eisen met daarop gegevens GW, jouw gegevens, plaats, onderdeel en adres van isolatie, geïsoleerde oppervlakte, isolatiemateriaal en dikte ervan, Rd-waarde en meldcode van het gebruikte isolatiemateriaal.
- minimaal één foto door jou of ons gemaakt tijdens de isolatie
- een bewijs van betaling
- de meldcode van het isolatiemateriaal
Meldcodes isolatiematerialen GW:
- EnveriFoamXD spouw, meldcode KA18702
- EPS parels spouw, meldcode KA18817
- EPS parels bodem, meldcode KA18597
- Icynene vloer, meldcode KA18418
- PS Chips bodem, meldcode KA18779
- EPS dakisolatie, meldcode KA18817
- Icynene dakisolatie, meldcode KA18419
Verlaagd btw-tarief voor isolatie, óók als u maar één vorm van isolatie toepast!
Voor het aanbrengen van isolatie betaalt u niet het gebruikelijke btw-tarief van 21%, maar een verlaagd btw-tarief van 9% op de werkzaamheden waardoor de btw op 12,6% komt voor spouwmuurisolatie, op 13,8% voor vloer- en bodemisolatie en op 16% voor dakisolatie. Deze regeling is actief sinds 1 maart 2013 en geldt voor alle woningen die ouder zijn dan 2 jaar. Het verlaagde btw-tarief is alleen van toepassing op de arbeidskosten en niet op materiaalkosten of het plaatsen van kozijnen. De regeling is langlopend en kent vooralsnog geen einddatum.
De Subsidieregeling Verduurzaming voor Verenigingen van Eigenaars (SVVE) ondersteunt VvE’s, woonverenigingen, en wooncoöperaties bij verduurzaming. Er zijn subsidies voor verduurzamingsonderzoek en -advies, energiebesparende maatregelen, en laadinfrastructuur voor elektrische auto’s. Aanvragen kunnen van 1 januari 2024 tot 31 december 2027 worden ingediend. Voor meer informatie en aanvragen, bezoek de SVVE-pagina.
De SVOH ondersteunt verhuurders bij het verduurzamen van bestaande huurwoningen. Je kunt subsidie aanvragen voor energiebesparende en onderhoudsmaatregelen, en energieadvies. Aanvragen zijn mogelijk van 1 april 2022 tot 31 december 2025. Voor meer informatie en het aanvraagproces, bezoek de SVOH-pagina.
Doe de subsiediecheck
Wij gebruiken je gegevens uitsluitend voor de berekening en om eenmalig contact met je op te nemen voor vrijblijvend advies. Je gegevens worden vertrouwelijk behandeld en niet voor andere doeleinden gebruikt.